„Scurta şi nefericita viaţă a lui Marilyn Monroe“, autor Milan Richter

  


Scurta şi nefericita viaţă a lui Marilyn Monroe“, autor Milan Richter


În programul primei zile a Festivalului Internaţional de Teatru şi Literatură „Liviu Rebreanu“- Ediţia a XII-a, desfăşurat în perioada 26 - 30 noiembrie, la Bistriţa, un eveniment important a fost şi lansarea cărţii „Scurta şi nefericita viaţă a lui Marilyn Monroe“ – o piesă de teatru în două acte, semnată de scriitorul slovac Milan Richter, carte apărută la editura „Călăuza v.b.“ din Deva. Demn de remarcat este faptul că evenimentul s-a petrecut în prezenţa autorului – Milan Richter, sosit de la Bratislava, a traducătorului – Muguraş Maria Petrescu şi a redactorului şef al editurii – Mariana Pândaru Bârgău.
După cum mărturiseşte autorul această piesă de teatru este scrisă între anii 2011- 2013, în urma cercetării a mai multor cărţi şi documente despre Marilyn Monroe, care au ieşit de sub menţiunea „strict secret“, sau documente scrise de pshiologul ei, de membri ai familiei Kennedy, dar şi materiale despre controversata şi misterioasa ei moarte.
Ca urmare această carte este „drama relaţiilor actriţei cu mama, soţul, iubiţii, pshiatrul ei şi mafia. În acelaşi timp este un portret dramatic al uneia dintre cele mai atractive femei din lume, o ofrandă vulnerabilă lipsită de un sentiment puternic de încredere în sine, o femeie care suferă de o boală mintală ereditară… Este portretul unei victime care nu-şi cunoaşte călăii. Piesa se bazează pe relaţii, evenimente şi fapte reale…“ (Milan Richter).
Cartea dezvăluie şi o serie întreagă de aspecte din lumea Hollywood-ului, a industriei filmului, unde frumuseţea, celebritatea, sexul, gelozia, puterea sunt folosite în mod greşit ajungându-se chiar şi la crimă.
În seara aceleaşi zile, la ora 17, la Palatul Culturii – Sala mare de spectacole (prilej pentru inaugurarea Teatrului de Proiecte Bistriţa), a avut loc şi premiera absolută a acestei piese, actorii Dan Rădulescu şi Cosmina Lirca, punând în scenă un fragment din această dramă în două acte, de asemenea în prezenţa autorului şi a unui numeros public. Un adevărat eveniment care s-a bucurat de o deosebită apreciere a spectatorilor, dar şi a autorului care a declarat, emoţionat, printre altele: „Exact aşa mi-am imaginat şi eu scena, atunci când am scris-o“.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu